
Vi trenger mer enn vekstambisjoner – vi trenger gjennomføringsevne
Det er bred enighet om at Ringeriksregionen har betydelig vekstpotensial. Men det er også bred erkjennelse av at vi ikke leverer på det potensialet. Vekstbarometeret 2025 viser at verdiskapingen per innbygger er lav, husholdningsinntektene ligger under landssnittet, og antall arbeidsplasser har falt over tid. Samtidig vet vi at behovet for arealer til bolig og næring bare vil øke.
Men skal vi realisere dette potensialet, må planprosessene fungere. Og akkurat her har vi et problem.
I en nasjonal gjennomgang av reguleringsprosesser kommer det frem at tiden det tar å behandle en reguleringsplan i Norge har økt dramatisk de siste årene – fra rundt 1,5 år til over 2,5 år i snitt. Dette skjer samtidig som boligetterspørselen vokser og mange næringsaktører søker tomter og arealer som ikke er tilgjengelige.
Utviklingen skyldes ikke først og fremst treghet i kommunal saksbehandling. Det er summen av økende krav til dokumentasjon, utredninger, sektorinnspill og forsinkede innsigelser som gjør at mange prosjekter blir liggende – ofte i flere år. Resultatet er at vi som samfunn taper verdiskaping, fremdrift og troverdighet.
Regionens arealer må bli en konkurransefordel – ikke en papirtiger
Ringeriksregionen har over 4 000 dekar ferdig regulerte næringsarealer. I tillegg har vi nesten 2 000 dekar som kan gjøres tilgjengelige på lengre sikt. Dette er et konkurransefortrinn – men bare dersom vi klarer å få planene over i gjennomføring. Det hjelper ikke å ha muligheten hvis verktøyene ikke brukes effektivt.
Næringspolitisk strategi for regionen slår fast at proaktiv arealforvaltning er det viktigste enkeltgrepet for å lykkes med verdiskaping. Dette fordrer at planverket oppdateres, kapasiteten styrkes, og at samarbeid mellom kommune, næringsliv og statlige aktører fungerer – ikke stopper prosessene.
Eiendomsdagen – for samspill, ikke skyld
På Eiendomsdagen 2025 samler vi kommuner, fagfolk, eiendomsaktører og myndigheter for å finne løsninger – ikke for å peke på problemer. Hvordan får vi planverk og rekkefølgekrav til å fungere bedre? Hvordan styrker vi forutsigbarheten for utbyggere og tilliten mellom aktørene? Hvordan sikrer vi at offentlige og private investeringer spiller sammen – og ikke mot hverandre?
Vi trenger mindre frustrasjon og mer fremdrift.
Skal vi lykkes, må vi gjøre ting annerledes
Ringeriksregionen har forutsetningene – men vi må gjøre mer ut av dem. Det betyr at vi må erkjenne at det er systemsvikt i planprosessene, og samtidig se at vi kan løse det sammen. Det finnes gode eksempler, både regionalt og nasjonalt, på kommuner som lykkes med å få ned behandlingstiden og opp gjennomføringsevnen.
Eiendomsutvikling handler ikke bare om bygg. Det handler om jobber, inntekter og muligheten for folk til å bo og arbeide her. Vi kan ikke lenger akseptere at prosessene tar dobbelt så lang tid som før. Vi har ikke råd til det – verken som kommune, næringsliv eller samfunn.
Derfor er Eiendomsdagen viktig. Den handler om å ta ansvar. Sammen
Sitater:
«Tiden det tar fra planoppstart til vedtatt reguleringsplan har økt med over 50 prosent. Dette bidrar til å forverre utfordringene med å skaffe nok boliger og næringsarealer i pressområder.»
- Asplan Viak, "Tidsbruken i planprosesser", Samarbeidsrapport NIBR/ASPLAN VIAK 2025
«En forutsetning for hele strategien er at kommunene er aktive pådrivere for arealdisponering og planlegging. Uten byggeklare tomter blir det ingen vekst.»
- Næringspolitisk strategi for Ringeriksregionen, 2022
«Utviklingen i verdiskaping og arbeidsplasser viser at regionen har store uutnyttede muligheter. Men realisering krever handling, ikke bare ambisjoner.»
- Vekstbarometeret for Ringeriksregionen 2025
Fakta:
- Planprosesser tar stadig lengre tid: Gjennomsnittlig tidsbruk for behandling av reguleringsplaner har økt fra 577 dager i 2016 til 890 dager i 2023.(Kilde: Asplan Viak for KDD, 2024)
- Ringeriksregionen har over 4 000 dekar ferdig regulert næringsareal, og 1 800 dekar som kan gjøres tilgjengelig – men mye står ubrukt.
- Næringspolitisk strategi for Ringeriksregionen slår fast at "proaktiv arealforvaltning" er det viktigste virkemiddelet for å skape arbeidsplasser og verdiskaping.
- Vekstbarometeret 2025 peker på svak utvikling i arbeidsplasser og inntektsnivå – og behov for mer effektiv gjennomføring for å snu trenden.
RNF